Strona główna » Jak mielenie kawy wpływa na jej smak?
Jak mielenie kawy wpływa na jej smak?

Jak mielenie kawy wpływa na jej smak?

autor Redakcja
58 wyświetleń

Świeżo mielona, aromatyczna kawa to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Jednak, aby rzeczywiście tak było, musimy poprawnie przygotować ziarna. Tylko wtedy wydobędziemy z nich to, co najlepsze, czyli cudowne walory smakowe i zapachowe. Jak wobec tego podejść do rozdrobnienia kawy oraz jak wpływa to na jej charakter? Wyjaśniamy!

Świeżo mielona, aromatyczna kawa to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Jednak, aby rzeczywiście tak było, musimy poprawnie przygotować ziarna. Tylko wtedy wydobędziemy z nich to, co najlepsze, czyli cudowne walory smakowe i zapachowe. Jak wobec tego podejść do rozdrobnienia kawy oraz jak wpływa to na jej charakter? Wyjaśniamy!

Mielenie kawy a błędy, które pojawiają się najczęściej

Mogłoby się wydawać, że mielenie kawy to prozaiczna czynność, która musi się udać. Niestety nawet w tym obszarze mogą pojawić się błędy, które skutecznie zakłócą czerpanie przyjemności z ulubionego naparu. Wyróżnia się tu dwie zasadnicze pomyłki. Pierwsza z nich to uzyskanie zbyt grubo zmielonych ziaren, wskutek czego, po zaparzeniu woda nie wydobędzie z nich pełni smaku i aromatu. Efekt to wodnista kawa bez wyrazu, za to z szybko znikającą pianką. Drugi, całkowicie odwrotny problem to za drobne zmielenie. W takim wypadku powstaje gorzki, zdecydowanie zbyt mocny i cierpki napar z wyraźnie za ciemną pianką. 

Za to odpowiednie zmielenie pozwala cieszyć się zachwycającym smakiem, a nawet wyglądem napoju. Mówiąc krótko, wydobędzie z danej odmiany jej pożądane cechy.

Młynek, czyli podstawa w kuchni każdego miłośnika kawy 

Aby uzyskać zadowalające rezultaty w mieleniu kawy, należy niezwłocznie zaopatrzyć się w odpowiedni młynek. To jedno z najważniejszych akcesoriów w kolekcji każdego kawosza. Urządzenie szybko i dokładnie mieli ziarna tak, aby w dowolnej chwili raczyć się świeżo zmieloną, czyli najlepszą kawą. Różnego rodzaju akcesoria tego typu oferuje rzemieślnicza palarnia kawy Cafe Panamera. W asortymencie sklepu znajdują się młynki elektryczne i ręczne o zróżnicowanych parametrach. Ponadto w tym samym serwisie można nabyć wspaniałą świeżo paloną kawę z całego świata, taką jak choćby Kenia Arabica AA.

Tradycja czy nowoczesność w mieleniu ziaren?

Wiedząc, że młynek to podstawa, stajemy przed wyborem – wariant żarnowy, ręczny czy elektryczny. Pierwszą opcję uznaje się za najlepszą i najdokładniejszą. Zapewniają równy przemiał, co przekłada się na jakość kawy. Młynek żarnowy nie rozcina ziaren, ale ściera je niczym żarno. Taka metoda nie podgrzewa ich podczas mielenia.

Młynki ręczne najczęściej cechuje piękny design, dlatego poza praktycznym urządzeniem zyskujemy stylową ozdobę kuchni. Co więcej, ręczne modele rozdrabniają ziarna bardzo równomiernie, co stanowi oczywiście dużą zaletę. To idealny wybór dla miłośników tradycyjnych rozwiązań. Z kolei elektryczne młynki docenią wielbiciele nowoczesności oraz szybkości działania. Wystarczy zaledwie chwila, aby uzyskać perfekcyjnie zmielone ziarna. Ponadto większość modeli ma kilka trybów mielenia. 

Aby w pełni korzystać z danych ziaren (np. wyśmienitej kawy Kenia Arabica AA) trzeba pamiętać o doborze grubości mielenia do sposobu parzenia, z którego korzystamy. Do kawiarki i ekspresu mielimy kawę drobno, ale z wyczuwalnymi drobinkami. W dripperze umieszczamy grubiej zmielone ziarna przypominające piasek z większymi drobinami, a do French Pressa mielimy kawę jeszcze nieco grubiej.

Podobne Artykuły