Strona główna » Ciastka szyszki oblane mleczną czekoladą
W kuchni z Wedlem

Ciastka szyszki oblane mleczną czekoladą

autor Redakcja
10 wyświetleń

Szyszki to kultowy deser doskonale znany pokoleniu dzisiejszych 30-40-letnich Polaków. Przygotowanie tego przysmaku to więc sposób na mentalną podróż w przeszłość do beztroskiego dzieciństwa. Chcesz spróbować go odtworzyć, aby zaserwować dzieciom czy przyjaciołom? Wykonanie szyszek jest prostsze niż myślisz! Aby nieco urozmaicić przepis, warto dodać mleczną polewę. Sprawdź przepis.

Przepis na ciastka szyszki w mlecznej czekoladzie

Ciastka szyszki, podobnie jak wiele deserów z portalu W kuchni z Wedlem, nie wymagają pieczenia. Zatem to idealny deser dla osób, które nie mają w domu piekarnika. Potrzebna jest tylko płaska blacha i odrobina miejsca w lodówce do przechowywania tego przysmaku.

Składniki na szyszki w czekoladzie

  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 250 ml słodzonego mleka skondensowanego lub 250 ml gotowej masy krówkowej,
  • 25 g masła.

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 4 łyżki mleka,
  • 4 łyżki masła.

Jak zrobić szyszki w czekoladzie?

Jeśli wykorzystujesz mleko skondensowane, przygotowanie szyszek zacznij od zrobienia z niego masy krówkowej. W tym celu wypełnij wodą wysoki garnek, następnie umieść na palniku i włącz kuchenkę. Do środka naczynia włóż puszkę z mlekiem. Gotuj całość przez ok. 2-3 godziny na bardzo małym ogniu. Pamiętaj, aby kontrolować ten proces — pojemnik powinien być cały czas zanurzony, dlatego co jakiś czas dolewaj wody.

Po upływie wymaganego czasu wyłącz palnik i pozostaw puszkę do wystygnięcia. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie otwierać jej, gdy jest gorąca, ponieważ wybuchnie! Jeśli obawiasz się, że mleko nie będzie wystarczająco gęste, skorzystaj z gotowego produktu. 

Udało Ci się zrobić masę krówkową? Wlej ją do garnka i dodaj do niej masło. Podgrzej zawartość i poczekaj aż składniki się ze sobą połączą. Następnie wyłącz palnik i wsyp do naczynia ryż preparowany. Dokładnie wymieszaj całość, żeby wszystkie ziarenka się pokryły ugotowanym mlekiem skondensowanym.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie nabieraj po łyżce masy ryżowej, formuj z niej kulki i układaj na formie. Włóż całość do lodówki na ok. 1 godzinę, aby ciastka stężały.

Po upływie wymaganego czasu przejdź do przygotowania polewy czekoladowej. Obie tabliczki połam na kawałki i włóż do garnka. Włącz palnik. Do naczynia dodaj masło i poczekaj aż składniki się rozpuszczą. Gdy tak się stanie, wyłącz kuchenkę, wlej mleko i szybko wymieszaj całą masę. W ten sposób powinna powstać lejąca się, gładka polewa.

Gdy czekolada będzie gotowa, sięgnij po ciastka szyszki i przełóż je na kratkę. Następnie na każdą kulkę wylewaj po łyżce polewy, tak żeby spłynęła na boki. Po pokryciu wszystkich ciastek włóż je do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie będą gotowe do podania na stół.

Jak uprościć przepis na szyszki oblane czekoladą?

Nie masz czasu na czekanie, aż masa krówkowa będzie gotowa? A może chcesz uzyskać mniej słodki deser? Nic prostszego! Przygotuj polewę czekoladową według powyższego przepisu. Następnie wymieszaj ją z czystym ryżem preparowanym. Z gotowej masy uformuj kulki i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciastka szyszki będą gotowe do spożycia.

Podobne Artykuły