Strona główna » Jak przyrządzić roślinne burgery?
Jak przyrządzić roślinne burgery?

Jak przyrządzić roślinne burgery?

autor Redakcja
5 wyświetleń

Tradycyjny burger to połączenie bułki oraz kotleta wołowego. Jeszcze do niedawna zarówno w barach szybkiej obsługi jak i w burgerowniach można było dostać wyłącznie takie wersje popularnych kanapek, różniące się od siebie przede wszystkim dodatkami oraz sosami. Obecnie jednak wiele restauracji dostrzega potrzebę wprowadzenia do swojego menu pozycji odpowiednich także dla wegetarian oraz wegan. W ten sposób burgery warzywne stały się popularną, atrakcyjną alternatywą dla klasycznych wariantów tego dania. Zastanawiasz się, jak je przyrządzić? Zapraszamy!

Co zamiast mięsa w roślinnym burgerze?

Burgery roślinne są doceniane nie tylko przez jaroszy, lecz także przez miłośników oryginalnych smaków. Docenią je również osoby poszukujące niskokalorycznych odpowiedników dla tradycyjnych dań kuchni amerykańskiej, słynącej z tłustych, sycących składników. W burgerze roślinnym, tak jak w tradycyjnym wariancie, znajdziemy klasyczną, pszenną lub pełnoziarnistą bułkę, a także rozmaite warzywne dodatki. Na tym podobieństwa jednak zwykle się kończą. Podstawową różnicą między burgerem mięsnym a roślinnym są składniki, z których wykonuje się kotlet.

W wegetariańskich i wegańskich burgerach nie znajdziemy ani grama wołowiny czy kurczaka. Główną rolę grają tu kotlety warzywne, powstające na bazie roślin. Do ich przyrządzenia wykorzystuje się przede wszystkim rośliny strączkowate — soję, ciecierzycę, oraz soczewicę. Takie kotlety są zdrowe, niskokaloryczne i przyjemne w smaku, a przy tym bardzo sycące. W dużej mierze to właśnie od nich zależeć smak burgera, dlatego koniecznie zadbaj o odpowiednie ich przyrządzenie.

Gdzie szukać kotletów warzywnych?

Kotlety warzywne możesz przygotować sam/a lub kupić je w jednym ze sklepów z żywnością ekologiczną. Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje taki wariant burgera, świetnym pomysłem będzie obiad w burgerowni serwującej właśnie takie kanapki. W polskich miastach będą to na przykład lokale stacjonarne i food trucki spod szyldu marki Pasibus. Ta sieć restauracji pozwala klientom zdecydować czy w swoim burgerze wolą kotlet mięsny, czy też warzywny. Chcesz przekonać się, czy ten smak jest dla Ciebie? Pasibus w Gdyni to miejsce, którego szukasz — zajrzyj tam i poznaj najlepsze burgery Gdynia!

Jakie dodatki do roślinnego burgera?

W roślinnych burgerach to właśnie dodatki odpowiadają za lwią część doznań smakowych. Koniecznie upewnij się więc, że są one świeże i dobrze się ze sobą łączą. W zależności od Twoich preferencji możesz zdecydować się na warzywne dodatki bez obróbki termicznej albo grillowane, zapiekane czy smażone na oleju roślinnym. Do najpopularniejszych z nich należą: sałata, pomidory, ogórki, czerwona cebula czy tofu (zwykle zastępujące ser). Sprawdzą się również grzyby takie jak pieczarki, kurki czy borowiki.

Jaki napój pasuje do roślinnego burgera?

Roślinne burgery są lekkostrawne i delikatne w smaku, dlatego świetnie łączą się z dowolnym napojem — od coli aż po koktajl mleczny. Weganie mogą zrezygnować z milkshake’ów na rzecz schłodzonej, orzeźwiającej lemoniady czy mrożonej herbaty.

Podobne Artykuły